Blox

Projectnaam en designer: Blox. door Roos Tigchelaar (Werktuigbouwkunde, Hogeschool Utrecht)
Doel van de interventie: actievere houding stimuleren
Doelgroep: 6-12 jaar, jongens & meisjes, ziekenhuis
Status realisatie van de interventie: geïmplementeerd (UMCG)

Concept
‘Blox.’ bestaat uit een basisset van zachte schuimblokken die in en om het bed van het kind geplaatst kunnen worden. De bedblokken zijn bedoeld voor kinderen met kanker met een lager energieniveau. Doel is het stimuleren van beweging in en rond het ziekenhuisbed. De blokken geven de kinderen een actieve houding mee; ze geven letterlijk een steuntje in de rug. Kinderen kunnen de blokken in en op bed nemen, waardoor ze een actievere lig- en zithouding aannemen in bed. Door in en op bed te spelen met de blokken wordt het bed hun eigen speelplek, waar ze van alles van kunnen maken. De kinderen veranderen hun omgeving op een speelse manier. In en op bed, maar ook rondom het bed kunnen kinderen hun creativiteit kwijt. Met de blokken kan van alles gebouwd worden: een bank, een fort of fijne kleine hoekjes waar je jezelf kunt verstoppen. Door het kind zelf te laten bepalen hoe zijn of haar bed en omgeving eruit komt te zien, krijgt het kind weer de regie over een deel van het eigen leven terug.

Omschrijving van de interventie-uitvoering
‘Blox.’ is gemaakt van zacht schuim in verschillende geometrische vormen: 3D ‘Tetris’-vormen. De blokken zijn hierdoor stapelbaar. Gewicht en maten zijn afgestemd op de leeftijd en ingeschatte kracht van de doelgroep, zodat de blokken gemakkelijk getild en gestapeld kunnen worden. Idealiter is het gewicht 1.3 kg per blok). Daardoor wordt beweeglijkheid gestimuleerd. De blokken zijn gemaakt van C-schuim, het soort schuim dat in ziekenhuizen gebruikt wordt voor matrassen. Daardoor voldoet het materiaal aan de veiligheids- en hygiëne-eisen van het ziekenhuis. Er is gekozen voor twee verschillende hardheden, waardoor spelen met de blokken uitdagend blijft. Ter afwerking worden de blokken bekleed met stoffen hoezen in aantrekkelijke kleuren en patronen, passend bij de doelgroep. De hoezen zijn afneembaar en kunnen gewassen worden.

Test- en praktijkresultaten
De blokken zijn in 2014 naar het UMCG gebracht. Hoewel bedoeld voor de ziekenhuiskamer, worden ze vooral in de speelkamer gebruikt, zowel door zieke kinderen als door bezoekers. De blokken worden dagelijks intensief gebruikt en hoewel het gebruik onbedoeld is, treedt het bedoelde effect op: een actievere houding van de zieke kinderen.

Roos schreef in 2014 een paper over het ontwerpproces van de Blox. Download deze papier hieronder:

Tigchelaar, 2014 (congrespaper over Blox.)

Andere Projecten
Smaakblab: Tastoe!Pijl