Smaaklab: Smaakkar

Projectnaam en designer: Smaaklab-kar door Tom Kerckhaert, Corine Schouten, Duco van Beuzekom, Jeroen Coolen (Werktuigbouwkunde, Hogeschool Utrecht)
Doel van de interventie: positieve associatie met voeding stimuleren bij kinderen met kanker
Doelgroep: 6-8 jaar, jongens & meisjes, ziekenhuis
Status realisatie van de interventie: prototype

Concept
De ‘Smaaklab-kar’ is een nadere uitwerking een van de onderdelen van het ‘Tastoe Smaaklab’. De kar is ontwikkeld voor kinderen met kanker van zes tot acht jaar met een verminderde smaakzin, smaakverlies en/of gewichtsverlies. De Smaaklab-kar stimuleert kinderen tot eten.

Omschrijving van de interventie-uitvoering
De ‘Smaaklab-kar’ is een voedingskar in aantrekkelijke kleuren, waarin gevarieerde, zachte voeding op de ziekenhuiskamer wordt aangeboden. Om ervoor te zorgen dat de wagen zoveel mogelijk positieve associaties met voeding ontlokt bij de kinderen is een herontwerp noodzakelijk.

De eerste variant van de wagen was niet toereikend, omdat deze te groot was om de kamer ingereden te kunnen worden door de voedingsassistent. Daardoor konden de kinderen het aanbod aan voeding niet zien. De eerste ‘Smaaklab-kar’ was onvoldoende wendbaar en visueel niet aantrekkelijk genoeg om nieuw eetgedrag uit te lokken bij de kinderen. Op deze drie problemen is ingespeeld in een tweede variant van de kar. Die is kleiner, maar toch passen alle producten erin. Hij is eenvoudiger te besturen en het is eenvoudig om hem aantrekkelijke kleuren te geven en te voorzien van een etagère om andere soorten voeding expliciet onder de aandacht van de kinderen te brengen. Daarnaast bevat de kar extra interactiemogelijkheden, zoals een whiteboard en gepersonaliseerde drinkbekers, om de interactie en service rondom het ontbijt- en lunchmoment te verlevendigen.

Test & praktijkresultaten
De kleinere kar is een werkend prototype, maar hij is tijdens het vervoer door zijn as gezakt. Dit is hersteld door enkele studenten, maar de kar is nog te fragiel om daadwerkelijk naar het UMCG te verplaatsen. De kar is aanwezig op Hogeschool Utrecht.

Andere Projecten
KidKitPijl